Locul de muncă, plăcerea mea
Locul de muncă, plăcerea mea

Jocurile video sunt o distracție aparte. Sunt atât de captivante încât nu simți cum zboară timpul.  Dar la final, când revii la realitate ești în exact același loc ca la început, doar că ceva mai târziu. Fiecare jucător trebuie să fie suficient de puternic încât să știe când să se oprească.

 

 

 

Multe locuri de muncă se aseamănă însă cu un joc video. De exemplu activitatea de recrutare unde mulți salariați și manageri (nu numai din HR) sunt nevoiți să dedice aproape zilnic timp îndelungat și să facă astfel risipă de energie creatoare. Pentru că sunt nevoiți să recruteze recurent, posturi care se tot vacantează.

 

Astfel de activități, totodată indispensabile și urgente, te absorb zilnic în rutina unor munci repetitive dar interactive, în așa fel încât nu știi când trec anii.

 

Marele dezavantaj al unei astfel de munci este că nu mai adaugă valoare profesională. Deși consumă mult timp și efort, uneori obligând chiar la ore suplimentare și la activități de weekend. Apoi, după ani petrecuți acolo, la același loc de muncă, constați că nu te-ai dezvoltat deloc și că ești aproximativ în același loc profesional unde erai și la început. Trezit la realitate, ca dintr-un joc video observi că lumea reală s-a mișcat între timp și că tu ai rămas încremenit aproape de momentul zero. Adică altfel spus, ai rămas în urmă.

 

Aceste locuri de muncă, exact ca și jocurile video, creează dependență, odată cu bucuria unor mici victorii repetitive și cu dobândirea de îndemânări specifice.  Mai ales că, spre deosebire de un joc video, la job primești salariu. Uneori o sumă confortabilă ceea ce face dependența și mai puternică și totodată mai justificabilă.  Dar spre deosebire de un joc video, unde doar un efort de voință este suficient ca să te apuci de altceva, la un astfel de loc de muncă cu cât trece mai mult timp, cu atât este mai greu să mai faci o schimbare. Acest cumul de dependențe (pecuniară, cognitivă și emoțională) ajunge să împingă și chiar să constrângă la plafonare.

 

Ce se poate face? Este simplu: scăpați de aceste munci! Delegați-le altora sau faceți outsourcing! În cazul ideal, eliminați dacă este posibil însăși motivele care cauzează de la bun început aceste munci recurente. De exemplu noi la Access Business ne ocupăm cu îmbunătățirea retenției personalului ceea ce face în final ca nevoia de recrutare să scadă consistent.

 

Bineînțeles, orice activitate delegată nu te scutește de responsabilități și nici de cheltuieli. De aceea aveți grijă să vă bazați deciziile pe informații precise, sau garanții date de date certe, măsurabile.

 

Pentru retenția si engagementul personalului, vorbiți și cu noi!

 

 

www.accessbusiness.ro

 

 

 

Scroll to Top